Educație / Articol

Cunoașteți principalele riscuri din mediul online pentru copii? Dar copiii dumneavoastră?

Principala preocupare a tuturor părinților este păstrarea copiilor lor în siguranță. Dar, pe măsură ce tehnologia proliferează, poate fi greu de identificat unde stau ascunse potențialele riscuri de pe internet. Statisticile dintr-o cercetare finanțată de Uniunea Europeană ne oferă o perspectivă asupra celor mai frecvente probleme pe care le pot întâmpina copiii în mediul online.

În ceea ce privește copiii cu vârste între 11 și 16 ani din mediul online, cea mai mare neliniște a fost reprezentată de contactarea oamenilor pe care aceștia nu i-au întâlnit față în față până acum. Așa cum s-a arătat în studiul efectuat în șapte țări din Europa în anul 2014, aproape unul din trei copii (29%) au experimentat o astfel de situație.

Vizualizarea imaginilor cu conținut sexual a fost, potrivit aceluiași studiu, al doilea cel mai mare risc, împreună cu discursul de ură. Fiecare al cincilea copil (20%) a raportat în 2014 o situație asemănătoare – conținut inadecvat, precum site-uri web unde oamenii publică mesaje ce instigau la ură și care atacau în scris anumite grupuri sau persoane.

La compararea acestui studiu cu un sondaj anterior din 2010, realizat în 25 de țări, s-a arătat faptul că aceste cifre au crescut în ambele cazuri. Instanțele discursului instigator la ură au crescut cu 7%, iar expunerea la imagini cu conținut sexual a crescut cu 2%.

Statisticile sugerează, de asemenea, că hărțuirea online este în creștere, de la 8% în 2010 la 12% în 2014. Acest lucru simbolizează faptul că aproximativ unul din opt copii este expus la un anumit tip de presiune psihologică virtuală din partea colegilor.

Alte riscuri întâlnite în anul 2014 de cel puțin unul din fiecare zece respondenți din aceeași grupă de vârstă au fost reprezentate de primirea mesajelor cu conținut sexual (12%), întâlnirea contactelor online în mediul offline (13%) și vizualizarea site-urilor web unde oamenii promovează tulburările de alimentație (13%), discuțiile legate de experiența lor în urma consumului de droguri (10%) sau conversațiile despre modalitățile de auto-vătămare fizică sau de rănire (11%).

Chiar dacă lista de probleme posibile din mediul online este una lungă, doar 17% dintre copiii chestionați în anul 2014 au afirmat că s-au simțit deranjați în vreun fel de ceva ce au găsit pe internet – fetele au fost mai sensibile (21%) decât băieții (14%). În comparație cu anul 2010, cifra, incluzând aici și fete și băieți, a crescut cu 4%.

Studiul UE sugerează faptul că cei cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani au venit cu diferite strategii pentru a se proteja de riscurile prezente pe internet sau pe rețelele sociale.

În primul rând, aceștia optează pentru acțiuni ce vizează instalarea unui software de protecție sau modificarea setărilor de profil. Cu toate acestea, este nevoie de un anumit nivel de calificare tehnică, pe care nu o aveau toți copiii chestionați.

O a două strategie adoptată de către copii a fost de auto-monitorizare, ceea ce înseamnă că tinerii nu împărtășesc toate informațiile sensibile cu privire la profilurile lor pe rețele sociale sau pe alte conturi online. Aceștia evită, de asemenea, postarea conținutului intim și comunicarea cu oameni pe care nu îi cunosc personal.

A treia strategie este evitarea serviciilor, aplicațiilor sau a platformelor. În cazul în care copilul nu are nici un profil pe rețelele sociale și nici nu instalează aplicații, există o șansă mai mică să fie expus la potențialele riscuri. O abordare mai puțin strictă este evitarea doar a unor acțiuni specifice – cum ar fi neacceptarea cererilor de prietenie de la utilizatori necunoscuți sau ignoră încercările acestora de a comunica.

Cu toate acestea, încă mai există copii care consideră că aceste acțiuni sunt inutile sau ineficiente. În aceste cazuri, părinții sunt printre cei mai importanți influențatori, prin purtarea unei discuții, oferind consiliere și îndrumare, dar și prin arătarea modului de utilizare a utilitarelor tehnice, precum controlul parental – sau printr-o combinație a tuturor acestora, în mod echilibrat.


Distribuiți acest articol

Primiți cele mai noi actualizări și păreri despre utilizarea în siguranță a internetului.

Articole similare