Care este activitatea dvs. online preferată? Să derulați prin rețelele sociale, să dați mesaje instant cu prietenii sau să vizionați clipuri video? Credeți sau nu, preferințele dvs. sunt aceleiași cu cele ale multora dintre copiii și adolescenții din ziua de azi. Statisticile europene arată că aceste trei activități sunt foarte populare în grupa de vârstă 9-16.
Un studiu din 2014 efectuat în șapte țări ale UE arată că rețelele sociale sunt numărul unu în distracția online pentru 63% dintre copiii chestionați. Comparativ comportamentului online din 2010, acest răspuns are o creștere semnificativă, cu patru ani mai devreme aceleași statistici au arătat doar 44% dintre respondenți au ales aceeași varianță.
O creștere și mai mare a fost înregistrată în categoria vizionarea videoclipurilor. Acum cinci ani, 32% din respondenții grupei de vârstă 9-16 enumerau această activitate; în 2014, ea a ajuns pe locul al doilea, cu 59%.
Aplicațiile de mesagerie instant au ajuns pe al treilea loc, 49% dintre tinerii intervievați anul trecut le-au numit activitatea preferată de pe internet, având o creștere de 9% din 2010.
În cazul în care sunteți un părinte, răspunsul preferat din sondaj ar fi fost probabil “utilizarea internetului pentru activitatea școlară”. În mod surprinzător, unul din trei copii chestionați (33%) au ales această opțiune, făcând acest răspuns de aproape două ori mai frecvent decât acum șase ani (18% în 2010).
Chiar dacă acest lucru dovedește că internetul poate oferi o gamă largă de posibilități, părinții nu trebuie să lase garda jos. De exemplu, rețelele sociale pot avea, de asemenea, riscuri potențiale, existând mai mult de un sfert dintre copii (29%) care nu aplică măsuri de securitate de bază, cum ar fi configurarea profilului lor privat.
Dacă profilul unui copil este public, acest lucru poate oferi atacatorilor malware posibilitatea de a exploata informațiile lor sau să permită oamenilor potențial periculoși să-i contacteze.
Printre cele șapte țări europene chestionate, copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani din Irlanda și Regatul Unit par să fie conștient de riscuri, în 2010 s-a afirmat faptul că profilul lor a fost stabilit privat, în aproape 9 din 10 cazuri.
Cu toate acestea, este interesant faptul că numărul lor a scăzut în ambele țări, până în 2014, cu puțin mai mulți copii irlandezi (13%) și chiar mai mulți copii britanici (19%), raportând că profilul lor este public acum. Printre copiii români care au participat la sondaj, mai mult de jumătate (57%) au avut un profil public în 2014, mai mult în comparație cu 2010, când atunci erau doar 44%.
Comparând toate țările studiate, mai mult de o cincime dintre copiii din grupa de vârstă 9-16 nu a avut rezerve cu privire la a discuta lucruri private pe internet, băieții (22%) fiind doar un pic mai prudenți decât fetele (24%).
Astfel de statistici europene reprezintă informații de bază pentru părinții din întreaga lume și îi poate ajuta să ofere sfaturi copiilor lor. Ele pot inspira, de asemenea, alte măsuri de contracarare, cum ar fi utilizarea unui software de încredere de control parental sau crearea unui canal deschis pentru copii prin care să-și spună experiențele lor în spațiul cibernetic.
Sondajul din 2014 a fost realizat în șapte țări (Belgia, Danemarca, Irlanda, Italia, România, Portugalia și Regatul Unit), pe un eșantion de 3.500 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani. Sondajul din 2010 a fost realizat în 25 de țări ale UE, pe un eșantion de 25.000 copii (dintre care 7.000 au fost din cele șapte țări chestionați în 2014), de asemenea, în grupa de vârstă de 9 16 ani.
Related