Educație / Articol

Fiți atenți la micii jucători. Riscurile online pe care s-ar putea să nu le cunoașteți

 

Copilul dvs. stă în fața calculatorului toată ziua, absorbit complet de un anumit joc popular? Ar trebui să știți că și în timpul în care se joacă, copilul dvs. ar putea deveni o țintă pentru infractorii informatici. Și toate acestea din cauza înșelătoriilor conturilor online încărcate cu detalii (uneori ale dvs.) ale cardului de credit și alte informații care pot fi convertite în bani.

În cazul în care copilul dumneavoastră folosește numai platforme de jocuri securizate, cum ar fi platforma Steam, este în siguranță. Fiica sau fiul dvs. poate fi păcălit în continuare de escrocherii la scară mică, cum ar fi fișierele de tip screensaver infectate sau “înșelătorii” infectate cu malware.

Acest lucru este valabil și pentru forumurile de joc. Pentru un copil este normal să ceară sfaturile jucătorilor mai experimentați, în loc propriilor părinți. Cu toate acestea, unele dintre amenințări pot fi pline de sfaturi false, iar canale de chat ale jocului pot fi locuri ale prădătorilor online ce așteaptă acel click pe un link “infectat” care compromite dispozitivul.

Când vine vorba de aceste riscuri, părinții nu sunt complet lipsiți de putere. Există câteva sfaturi bune de securitate, pe care le puteți oferi micului dvs. jucător care să-l ajute să stea departe de necazuri.

  1. O soluție de securitate

Asigurați-vă că echipamentul este la zi, adică are toate actualizările disponibile pentru sistemul de operare, iar software-ul de securitate să fie activat. Acest lucru este valabil nu numai pentru calculatoare, cât și pentru smartphone-uri și tablete.

  1. Măriți securitatea browser-ului

Avertizați copiii împotriva așa-numitelor trucuri și versiuni de tip crack. Chiar și (sau mai ales) atunci când acestea sunt mai ieftine sau gratuite, majoritatea conțin troieni sau alte tipuri de viruși care infectează calculatoarele copiilor. Oferiți-vă  suprotul, pentru a participa la achiziționare versiunii originale a popularului jocului cu câțiva lei. Merită investiția, astfel riscurile sunt minimizate.

  1. Datele de autentificare sunt valoroase

Instalați o aplicație de control parental precum Controlul Parental de la ESET pentru Android. Aceasta vă oferă posibilitatea de a monitoriza activitățile online și de a stabili limite, dar ajută, de asemenea, copiii dvs. în navigarea pe internet. Se bazează pe un filtru de conținut în funcție de vârstă, astfel copilul dvs. va naviga și se va juca în siguranță.

  1. Nu oferiți codurile jocurilor online

Și, ca întotdeauna: trebuie să aveți o conversație normală cu micuții dumneavoastră. Referitor la acest aspect, nu toată lumea le este prieten, numai pentru că îi cunoaște din online sau de pe forumurile unui joc. Copiii trebuie să aibă prieteni în online pe cei pe care îi cunosc și în lumea reală. În cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie să aveți o doză de scepticism asupra străinilor și oferiți-vă suportul, ei nu trebuie să accepte cereri pentru poze nud sau să accepte conversații cu un limbaj indecent.

  1. Jocurile publice

Copilul dumneavoastră are ambiții mai mari și îi place un sport online și concursurile de jocuri? Asigurați-vă că știe cum să acționeze atunci când este conectat la o rețea Wi-Fi publică. Specialistul în securitate de la ESET, Mark James afirmă faptul că este esențial ca micuții să fie conștienți că se joacă într-o rețea publică – cu toate riscurile pe care le presupune.

“În cazul în care copiii dvs. merg la un concurs de jocuri sau chiar la un eveniment social de jocuri, aceștia ar trebui să își schimbe parola obișnuită într-una temporară cât timp sunt acolo, iar mai apoi să treacă la cea obișnuit când ajung înapoi acasă”, relatează James. “Acest lucru îi protejează de escrocii care ar putea intercepta datele lor și să le utilizeze pentru a fura contul lor – sau împotriva unei persoane care încearcă să le vadă parola”.

  1. Ajutați-i să-și aleagă un nume de utilizator potrivit

Acest lucru este deosebit de important pentru copii – având un nume care pare că este al unui tânăr, poate atrage atenția nedorită.

Pentru un jucător este bine să aleagă o poreclă, în cadrul jocului sau pe forumuri, care să nu ofere absolut nicio informație personală – conturi de joc sunt ținte valoroase pentru infractorii cibernetici și în cazul în care pot umple spațiile libere prin „Googling” odată ce copilul și-a oferit numele, contul lor ar putea fi în pericol.

  1. Înșelătoriile și hack-urile sunt mai periculoase decât v-ați putea imagina

Înșelătoriile sunt de nedorit și, practic, face orice concurență să nu fie cinstită. Cei mai mulți părinți îi învață pe copiii lor acest fapt încă din prima zi. Acest lucru se aplică în special în lumea jocurilor.

Folosind înșelătorii sau hack-uri nu înseamnă doar riscul unei interdicții pe viață de la un joc pe care micuții jucători îl iubesc – este pus, de asemenea, contul lor în pericol. Este inutil să mai spunem, că până la 90% din înșelătoriile tranzacționate sunt infectate cu o anumită formă de malware sau adware, potrivit unor estimări – acestea sunt numite “hacks” pentru un motiv întemeiat.

  1. Nu vă împrieteniți cu oameni pe Facebook pentru a primi “cadouri” în cadrul unui joc

Copiii de multe ori sunt absorbiți de jocurile de pe Facebook, dacă acestea se bazează pe completarea energiei sau pe realizarea unor anumite schimburi cu prietenii. Ei trebuie să fie atenți totuși. Aducerea unor noi prieteni doar pentru a obține coduri de joc în plus, s-ar putea să le aducă probleme.

Site-uri de fani sunt pline de oameni care se oferă să se împrietenească cu oricine doar pentru acest scop – și poate accelera experiența de joc – dar lasă copiii cu “prieteni” pe care de fapt, nu îi cunosc. Acest lucru înseamnă că informațiile, chiar și private, etichetate ca ‘Friends Only’ pe Facebook, vor fi disponibile persoanelor care ar putea la fel de bine să fie infractori, ce caută informații pentru a finaliza furtul de identitate.

  1. Oamenii de pe forumuri nu sunt prietenii voștri

Forumurile de jocuri sunt locuri destul de “sălbatice”, ostile în cel mai bun caz – și atunci când vine vorba de escrocherii, add-on-urile, mod-urile sau orice altceva, forumurile reprezintă un loc dezagreabil pentru un copil în căutare de sfaturi. Același lucru este valabil și pentru canalele de chat ale jocului. Dvs. și copiii dvs. nu știți de fapt, acei oameni – așa că de ce ați avea încredere în ei?

  1. Limitați timpul de joacă

Pentru o experiență online în condiții de siguranță, țineți evidența a cât de mult timp petrec copiii dvs. jucându-se pe dispozitive. Controlul Parental de la ESET pentru Android vă permite să limitați timpul petrecut în online și în jocuri, ajutându-vă să aflați ce fac ei în lumea virtuală, precum și să blocați site-urile web cu un conținut neadecvat. În mod unic, oferă, de asemenea, oportunitatea copiilor de a cere permisiunea de a se juca sau de a naviga mai mult timp.


Distribuiți acest articol

Primiți cele mai noi actualizări și păreri despre utilizarea în siguranță a internetului.

Articole similare