Educație / Articol

Cum utilizează copiii din România internetul?

Organizația Salvați Copiii a publicat un infografic prin care sunt prezentate date privind utilizarea internetului de către copiii din România.

Copiii au declarat că intră pe internet zilnic sau aproape zilnic în proporție de 78%. Dintre respondenți, 75% au afirmat că îl accesează de oriunde, prin intermediul dispozitivelor mobile, iar 90% folosesc cel puțin o rețea de socializare. Facebook-ul este platforma online cea mai des folosită, înregistrând un procent foarte mare, de aproximativ 94%.

Setările de confidențialitate reprezintă  un prim pas spre securizarea vieții online. Infractorii cibernetici profită de micile lacune de securitate pentru a intra în viața copiilor. Din fericire, 35% au afirmat că au profilul privat, 26% parțial privat, însă 33% nu și-au ascuns datele în niciun fel, lăsând publice toate datele lor.

Secțiunea cea mai îngrijorătoare din acest studiu reprezintă acea parte ce vizează interacțiunea cu alte persoane pe internet. Procentele sunt îngrijorătoare. 17% au declarat că au alocat mai mult timp acțiunilor pe net decât orelor dedicate studiului sau familiei. Dintre cei implicați în sondaj, 33% s-au întâlnit față în față cu o persoană necunoscută, iar dintre aceștia 20% s-au declarat nemulțumiți de acea persoană.

Conținutul pornografic reprezintă o problemă din ce în ce mai mare pentru părinți. Aceștia se văd de multe ori neputincioși în fața acestei probleme, neștiind cum să controleze fenomenul. Studiul a adresat și această problemă și a aflat că 27% dintre copii au văzut imagini cu caracter sexual, iar dintre aceștia 75% au declarat că aceste imagini au fost văzute pe internet.

Hărțuirea online devine un subiect căruia i se acordă o importanță tot mai mare. Copiii afirmă că se confruntă cu astfel de situații atât pe internet, cât și în viața reală. 47% au fost hărțuiți în viața reală, iar 45% au fost intimidați în mediul online de alți copii sau adulți.

Compania ESET oferă părinților o soluție de securitate configurată special pentru copiii. ESET Parental Control vă permite să vă ajutați copiii să navigheze online, într-un mod care să funcționeze pentru amândoi. Puteți gestiona ce aplicații și ce site-uri folosesc și vă oferă posibilitatea de a decide – împreună – ce este mai bine pentru ei. ESET vă oferă o cheie de licență valabilă 3 luni, cu acces la funcționalitățile premium pentru a putea decide funcții i se potrivesc cel mai bine copilului dumneavoastră.

Studiul a fost derulat în 2014, iar volumul eșantionului a cuprins 1214 copii cu vârsta între 7 și 18 ani și 1214 părinți.


Distribuiți acest articol

Primiți cele mai noi actualizări și păreri despre utilizarea în siguranță a internetului.

Articole similare