Educație / Articol

Copiii dumneavoastră construiesc castele imaginare? Jocurile populare și riscurile acestora

Ați vorbit cu copiii dvs. în ultima perioadă? Suntem siguri că vorbesc doar despre un anumit joc, menționând scurtăturile, blocările sau diferite modalități, fără a avea habar la ce se referă el.

Luați drept exemplu, Minecraft, un joc foarte popular în aceste zile, ce vă permite să vă bucurați de aproape orice activitate cum ar fi construirea unui castel, explorarea zonelor necunoscute sau săparea propriilor catacombe. Deși nu are un obiectiv sau un final, a devenit totuși al treilea joc cel mai vândut din istorie (70 de milioane de exemplare vândute pe toate platformele), iar lista utilizatorilor înregistrați este de 100 de milioane, cei mai mulți dintre ei fiind copii sub 15 ani (20.59% ) sau adolescenți și tineri de până în 21 de ani (43,7%).

Dar dacă sunteți un părinte, trebuie sa țineți minte un singur lucru. Orice mediu de joc cu un număr atât de mare de jucători anonimi, reprezintă o țintă foarte ușoară pentru infractorii cibernetici sau chiar și pentru agresorii sexuali să rămână nedetectați. Comportându-se precum prietenul copilului dvs., ei pot obține informații sensibile cu caracter personal, parole și date ale cardului de credit sau chiar să îi ispitească să facă lucruri, ei nu vor face și nu ar trebui să facă asemenea lucruri în mod normal.

Aceste persoane care fac solicitări tind să reprezintă o problemă serioasă mai ales pentru părinții ai căror adolescenți încearcă să devină tot mai independenți și nu iau în considerare sfaturile lor. Acest lucru ar trebui să nu vă opriți din ajutarea lor de a nu deveni victime. Dar ce puteți face?

În primul rând, asigurați-vă că utilizați numai dispozitive securizate pentru jocuri – cu o soluție de securitate instalată, actualizată și care rulează. Acest lucru este valabil numai pentru calculatoarele desktop de la domiciliu sau pentru laptopul favorit, cât și pentru telefoane și alte dispozitive mobile.

De asemenea, explicați-le că dacă joacă versiuni ieftine sau cu crack se expun unor riscuri. Cu toate că multe dintre jocuri ar putea fi mai ieftine sau chiar gratuite, cel mai probabil vin încărcate cu malware. Ajutați-i să cumpere jocul original în schimb, oferindu-le o parte din bani înapoi în cazul în care aceștia se oferă să plătească o parte din sumă. Câțiva euro în plus merită pentru că vă menține copiii în siguranță de infractorii cibernetici sau de atacatorii sexuali.

Dacă doriți să fiți siguri că rămân deschise canalele de comunicare, chiar și cu copilul dumneavoastră adolescent, Controlul Parental de la ESET pentru Android este o variantă bună. Acesta nu este doar un instrument pentru părinți dornici să impună limite asupra copiilor lor, dar oferă oportunități copiilor, aceștia având posibilitatea de a cere permisiunea de a jucă anumite jocuri. De asemenea, puteți bloca cu ușurință site-urile web, care ar putea reprezenta un pericol sau care ar putea afișa conținut indecent.

Și nu în ultimul rând, continuați să vorbiți cu ei. Clarificați faptul că nu toată lumea pe care o întâlnesc online – mai ales în jocurile online și forumuri – este prietenul lor. Dacă este posibil, copiii ar trebui să se joace numai cu persoane pe care le cunosc în lumea reală. Dacă nu, învățați-i să fie foarte atenți cu privire la cei cu care vorbesc și să fie atenți la diferitele situații alarmante – cum ar fi oferte pentru mesaje indecente sau solicitarea imaginilor nud.


Distribuiți acest articol

Primiți cele mai noi actualizări și păreri despre utilizarea în siguranță a internetului.

Articole similare